Tankefluktstolen - et blogginnleg om kostnadseffektiv e-læring

Tankefluktstoler

Tankefluktstoler

Av Morten Flate Paulsen

Måkeskrik og fluktstoler lar tankene fly. Tabloidene skriver om karaktergrenser og ventelister etter sommerens studieopptak. Enda godt at NooA har rom for alle som vil lære, ingen begrensning i studieplasser. At vi også kan ta imot dem som må forbedre karakterene fra videregående for å komme inn.

En e-post på mobilen trekker i smilebåndene. En ivrig selger lokker med rimelige overvåkningskameraer for skolebygg. Digresjonen åpner mappen med spam-reklame fra selgere som vil inn på skolemarkedet. Med sommerens «gode» tilbud på fraværsprotokoller, timeplansystemer og diverse lærebøker.

Fluktstolene rundt meg stusser når jeg uforvarende rykker til og utbryter: NEI, nettskoler trenger ikke slikt!

Døsige tanker følger måkene rundt alt som gjør NooA til et godt valg for lommeboken. Vi trenger jo ikke å bruke penger på skolebygg, klasserom og kontorplasser til lærere. Kan ta skolen med dit det er sommer og sol. Kan bruke dyktige lærere i Portugal og Thailand. Hva med et tegnekurs eller skrivekurs her på stranden? En virtuell skole trenger ikke bagasje, den skal bare ha elektroniske produkter og tjenester. Ikke bruke penger på fysiske lærebøker, reklamebrosjyrer, trykte kursbevis og frimerker. Jeg døser av mens fluktstolen funderer på hvor mye tradisjonelle skoler bruker på sin bagasje.

I halvsøvne ser jeg Røe Isaksen med måkevinger i nabostolen. Fjerner de innovative nettskolene fra statsbudsjettet til fordel for MOOCer uten nettskolenes dyktige lærere, studentoppfølging og kvalitetsystemer. Bruker NOKUT-agurker til å vingeklippe innovasjon og samarbeid i utdanningen. Henfaller i flere tankefluktstoler der elevene på NooA videregående skole kan jobbe og tjene feriepenger mens de studerer. Studielån får de også. Men ikke reisekostnader. Ingen skolevei, ingen reisekostnader. Hvorfor må fylkeskommunene tvinge voksne rettighetselever inn i klasserom – eller finne opp hvert sitt nettskolehjul? Er det ikke bedre for landet om nettskolene i Buskerud, Rogaland, Sør-Trøndelag og Nordland samarbeider med NooA om et landsdekkende tilbud?

Irritert, fordi underbevisstheten ikke kan kutte jobbtanker i ferien, begynner fluktstolen å liste opp årsakene til at NooA kan være rimeligere enn andre skoler. Ingen gamle systemer og rutiner å vedlikeholde. Minimale utviklingskostnader. Automatisering. Åpne læringsressurser. Læringspartnere. Tankedeling. Elektroniske kursbevis. Deltidsansatte lærere. Rimelig læringsplattform med åpen kildekode. IT-systemer i skyen over måkene.

Tankefluktstolen forstyrres av naboen. Husket du solkrem? Tja – kanskje jeg har solstikk – kanskje jeg må skrive et mer seriøst blogginnlegg etter ferien for å sortere og kvalitetssikre fluktstolens tanker om mest mulig læring for pengene.


Populære kurs