Byggdrifterfaget – ta fagbrev som praksiskandidat på NooA.
Byggdrifterfaget er utviklet i samarbeid med Fagakademiet. Nettkursene dekker teorien i Byggdrifterfaget etter læreplankode BDR3-01 med de to hovedområdene; Drift og vedlikehold og Bransjelære.
Byggdrifterfaget består av fem kurs og du kan lese kursbeskrivelsene ved å klikke på bildene.
Kursene i Byggdrifterfaget
Fagakademiets blogginnlegg Hva er byggdrifterfaget og hvem bør ta det? starter med følgende påstand: «Dagens bygninger har ofte svært avanserte konstruksjoner og inneholder mange komplekse systemer. Derfor kreves det fagfolk med bred kompetanse for å ivareta drifts- og vedlikeholdsbehovet».
Studielån
Byggdrifterfaget på NooA er godkjent for studielån og stipend i Lånekassen. Kursene tilsvarer 477 studietimer og kan gi rett til 50 % støtte i ni måneder.
Les mer om finansiering av nettstudier.

Byggdrifterne – hverdagens superhelter
Vil du ha fagbrev og bli byggdrifter?
En byggdrifter, også kalt vaktmester eller driftsoperatør, drifter og vedlikeholder lokaler, inventar og utstyr i et bygg. Byggdrifteren tar seg av vedlikehold og mindre reparasjoner, mens andre fagfolk tar seg av større problemer ved bygg og anlegg.
Byggdrifteren sørger for at tekniske installasjoner som heiser, brannvarsling, låsesystemer, varmeanlegg og andre maskinanlegg fungerer som de skal. Jobben som byggdrifter er i sterk endring med stadig større behov for kompetanse på elektronikk og IKT. Det er også økende fokus på HMS, ENØK, klima og miljø.
Byggdriftere tar vare på bygninger og uteareal ved skoler, idrettshaller, svømmeanlegg, sykehus, industri- og forretningsbygg og hoteller. I tillegg har mange private boligselskaper, bedrifter og organisasjoner egen vaktmestertjeneste. Mange byggdriftere arbeider også i kommunale enheter for drift og vedlikehold og private vaktmesterselskaper.
Praksiskandidater og lærlinger
Kursene i byggdrifterfaget skal imøtekomme behovene for både praksiskandidater og lærlinger som vil ha fagbrev.
Praksiskandidater: studenter som har mer enn fem års relevant praksis kan ta den yrkesteoretiske eksamenen (BDR3102) og deretter melde seg opp til og avlegge fagprøven (BDR3001)
Lærlinger: som har tatt Vg1, Bygg og anleggsteknikk og som fortsetter 3 år opplæring i bedrift og avslutter med den yrkesteoretiske eksamenen og fagprøven.
Eksamen i Byggdrifterfaget
Skriftlig, tverrfaglig eksamen (BDR3102), 5 timer. Du må selv melde deg opp til eksamen som privatist. Privatisteksamen arrangeres normalt to ganger i året ved videregående skoler. Les mer på våre eksamenssider.
Lærebøker
Du må selv skaffe deg lærebøkene i byggdrifterfaget. Hos https://www.akademika.no/Fagakademiet finner du alle bøkene som inngår som pensum i byggdrifterfaget.
Lag din egen bruker slik at du kan logge deg på Campus NooA og motta nyheter om våre nettstudier: