Reiselivsskolen – start i dag.

Reiselivsskolen er for deg som vil arbeide i reiselivsbransjen eller liker å reise.

På Reiselivsskolen kan du bli reisefotograf og reiselivsjournalist, studere reiselivsfag eller resepsjonsfag, eller ta kurs fra Norsk Turistutvikling AS.

Reiselivsskolen

Ja takk! Send meg mer informasjon om Reiselivsskolen.

 

Reiselivsskolen tilbyr disse kursene i samarbeid med Reiseliv.no og Norsk Turistutvikling, i tillegg til praksiskandidatstudiene Reiselivsmedarbeider og Resespsjonist. Les kursbeskrivelsene ved å klikke på bildene.

 

 

 

 

 

 

Les våre blogginnlegg om Reiselivsskolen.

Lærerne på Reiselivsskolen

Anne Anmarkrud Lier - nettlærer på Campus NooA

Anne Anmarkrud Lier

Anne Anmarkrud Lier er ansatt i Norsk Turistutvikling AS (www.ntu-as.no). Hun har utdanning innen reiseliv, økonomi og geografi fra Høgskolen i Lillehammer. Hun har utviklet reiselivsrettede kurs og veiledningsmateriell. Fagområdet hennes er allsidig innen reiseliv, med erfaring fra markedsanalyser, markedsundersøkelser, nettverksprosjekter og forretningsplaner. Hun er videre engasjert i områdeanalyser og ulike reiselivsrelaterte prosjekter for bedrifter og destinasjoner. Hun er opptatt av kunnskapsdeling, at norsk reiselivsnæring skal lykkes og at de gode eksemplene blir løftet frem.

Les også dette intervjuet der hun forteller om de nye kursene fra NooAs reiselivsskole.

Anne Anmarkrud Lier
Torhild Jørgensen Solbakken - nettlærer ved Campus NooA

Torhild Jørgensen Solbakken

Torhild Jørgensen Solbakken er lærer og kursutvikler på Reiselivsskolen.

Torhild Jørgensen Solbakken er ansatt i Norsk Turistutvikling AS (www.ntu-as.no), har 25 års erfaring innen rådgivning i reiselivet, og utdanning innen reiseliv, markedsføring og pedagogikk. Hun har utarbeidet kurs og veiledningsmateriell til reiselivsnæringen og holdt kurs og foredrag. Har et engasjement for bærekraftig reiselivsutvikling, markedstilpasset produktutvikling, drift og vertskapsrolle og utvikling av reiselivsprodukter med vekt på de mer ”myke verdier”. Her er universell utforming en naturlig del av både bærekraftig utvikling og de mer ”myke verdier”.

I dette intervjuet om kursene Norsk Turistutvikling har utviklet for NooAs reiselivsskole forteller Torhild Jørgensen Solbakken blant annet:

– Vi har sett at det er både ønske og behov for mer kunnskap innen enkelte felt blant ansatte og ledere av reiselivsbedrifter. Vi har tidligere utviklet en del kursmateriell som er blitt godt mottatt, og vi ønsket derfor å videreføre noen av disse kursene som nettkurs.

– Vi mener det er en stor fordel med nettkurs, både for studentene og for oss som lærere. Studentene kan begynne på kurset når det passer dem, og kan lese både hvor som helst og i det tempo som passer dem best. Det er ikke nødvendig å følge en fast tidsplan. Studentene kan også komme i kontakt med andre kursbrukere for deling av erfaring og diskusjon av ulike problemstillinger. For oss som lærere er det å kunne nå ut til alle, uavhengig av oppholdssted eller kurssted, en veldig stor fordel. Vi kan sitte på Lillehammer, mens studenten er i Alta, Smøla, Kragerø, New York eller hvor som helst i verden – og vi kan ha kontakt online.

Torhild Jørgensen Solbakken
Lars Lundbakken - nettlærer på Campus NooA

Lars Lundbakken

Lars Lundbakken er tilknyttet Norsk Turistutvikling AS (NTU) som samarbeider med NooA om nettkurs innen reiseliv. Han er utdannet økonom og har jobbet som bedriftsrådgiver i flere tiår, i tillegg til at han driver egen reiselivsbedrift.

Lars Lundbakken
Per Henriksen - nettlærer på Campus NooA

Per Henriksen

Per Henriksen er lærer ved Reiselivsskolen. Han har også utviklet kursene Reisefotograf og Reiselivsjournalist.

Per Henriksen har jobbet som journalist i fire tiår, og reiselivsjournalist i nærmere 20 år. Han har hatt mange roller innen journalistikken, blant annet som fotojournalist i avis, ukepresse, fagpresse, bedriftsaviser, informasjonsaviser og Internett-publikasjoner. Han har også sittet på den andre siden av bordet, det vil si vært redaktør i flere fagpresseblader, bedriftsaviser og informasjonsaviser. I dag driver han blant annet nettstedene Reiseliv.no , GoAfrica-GoAsia  og Reisejournalist.no.

I intervjuet Reiselivsjournalisten. sier han blant annet dette om kursene sine:

– Det som er fantastisk i dag er at jeg sitter i Thailand og er lærer, og studentene kan sitte og jobbe hvor i verden de måtte befinne seg. Og vi samarbeider online, sier han og synes nettopp dette er drømmen om full frihet alle reiselystne har.

– Det har lenge vært en klar trend at flere og flere medier har reiselivsartikler. Og reiseliv er et bredt fagområde. Derfor var det naturlig for meg for fem-seks år siden å forfatte et grunnkurs i journalistikk, med reiseliv som utgangspunkt.

 

Per Henriksen

Studentuttalelser

Caroline Engvik - nettstudent i reiselivsjournalistikk

Nettstudent i reiselivsjournalistikk

En nettstudents erfaringer med kurset reiselivsjournalistikk

Jeg har i rundt 1 ½ år gått på et reiselivsjournalistikkurs i regi av Per Henriksen og, etter hvert, Campus NooA. Målet har vært et ønske om å skrive reiseskildringer fra mine egne reiser, tips og nyttige råd i forbindelse med det å reise ute i den store verden.

Kurset har gitt meg en god forståelse av hva det betyr å reise og skrive, i tillegg til å gi meg et innblikk i hva som forventes i denne skrivebransjen. Jeg har fått en innføring og blitt bevisst på forskjellige sjangre.

Jeg synes det var veldig greit å gå på et nettkurs, og utnytte fleksibiliteten ved Campus NooA. Med tanke på jobb, reising og travelhet har fleksibiliteten vært passende for meg siden det har vært noen perioder hvor jeg ikke har fått skrevet noe.

Læreren i kurset har vært veldig imøtekommende når det gjelder tiden for innsendinger og kommet tilbake i grei tid etterpå med tilbakemeldinger.

Han har vært ærlig og kommet med gode tilbakemeldinger som var lett å forstå og å huske. Skrev jeg noe bra kommenterte han det i tillegg til å gi forslag til endringer. Men jeg følte noen ganger at jeg ikke fikk et svar når jeg hadde misforstått noe.

En ting jeg synes var litt synd var at jeg følte de fleste oppgavene vi fikk på dette kurset var veldig like. Den eneste forskjellen – etter å ha gått igjennom hver sjanger – var hvordan vi presenterte oss selv på starten av de artiklene vi skrev, hvordan vi solgte oss selv. Skjønner at det er viktig å ha en tydelig ”profil”, men det fikk meg til å miste litt motivasjon underveis.

Utenom dette har kurset gitt meg mye! Jeg føler meg mer sikker på hvilke sjangre jeg liker å skrive i, jeg vet mer om hvordan jeg bør uttrykke meg, og hvor tydelig og nøye jeg må være. Alt i alt har kurset gitt meg et godt inntrykk i reisejournalist-bransjen og jeg føler meg tryggere og mer sikker på hva jeg skal gjøre og hvor jeg skal begynne!

Er det noen som vurderer å gå på dette kurset som leser denne uttalelsen vil jeg anbefale dere å vurdere det nøye. Velger dere å melde dere på kurset kommer dere til å få en innføring og en forståelse av reisejournalistikk som dere ellers kanskje ikke vil få.

Caroline Engvik
Randi Grace Nilsberg har gjennomført kurset Reiselivsjournalist

Randi Grace Nilsberg  har sendt oss denne uttalelsen etter at hun gjennomførte kurset Reiselivsjournalist:

– Vi som liker å reise har ofte lyst til å dele opplevelsene med andre ved hjelp av tekst og bilder. Å rable ned noen ord for seg selv og vennene våre er én ting, men å skrive noe som selger er noe helt annet.  Dette kurset ga meg tips om hvordan en reiseartikkel skal bygges opp, hvordan selge den og hvordan man kan vinkle en fortelling slik at den blir interessant for flere. Dette var et kurs som ga enda mer skrivelyst!

Randi Grace Nilsberg

 

Se alle våre nettskoler:

Reiselivsskolen, Forfatterskolen, Lederskolen, Helseskolen, Kunstskolen og Videregående skole.

Finn ditt kurs og start i dag. Lær når og hvor du vil – i et sosialt miljø med gode lærere.

Reiselivsskolen - nettkurs i reiselivsfag

Reiselivsskolen utvikles i samarbeid med Norsk Turistutvikling AS og Reiseliv.no.

Kort informasjon om kursene fra Reiseliv.no

Kursene fra Reiseliv.no

Reisefotograf

Reisefotograf er et nettkurs som gir kunnskap om fotografi og fotoets muligheter under reiser, enten det er ferie eller i yrkesmessig sammenheng. Kurset egner seg både for nybegynnere og for studenter som kan noe om fotografi, men trenger oppfriskning og påfyll for å øke sine kunnskaper. Kurset er også en god fotostart for journalister som vil utvide med foto i utøvelsen av sin journalistiske virksomhet.

Reiselivsjournalist

Reiselivsjournalist er nettkurset for deg som vil skrive om og formidle inntrykk fra små og store reiser. Det gir også gode råd om hvordan du kan tjene penger på artikler. For deg som en sjelden gang ønsker å skrive en reiseartikkel, er kurset en trygg innføring i journalistikk og idéskaping. Det er også godt egnet for deg som ønsker å være mer aktiv, drive med reiselivsjournalistikk på heltid eller deltid, eller kanskje med informasjon i en reiselivsbedrift.

 

Kort informasjon om kursene fra Norsk Turistutvikling

Kursene fra Norsk Turistutvikling

Universell utforming og reiseliv

Universell utforming i reiselivs- og opplevelsesbedrifter gir deg en bedre forståelse av mange gjesters behov, og hvor viktig dette er for markedsmulighetene er for din bedrift. Det er viktig å kunne gi gode opplevelser til «alle gjester og besøkende» – uansett om de har nedsatt syn, hørsel, bevegelse, astma, allergi. Det samme gjelder for alle eldre og barnefamilier enten de har ferie, møter, kurs og konferanser eller deltakelse i selskaper, samlinger, måltider, aktiviteter og andre opplevelser.

Reiseliv i verneområder

Reiseliv i og ved vernede områder. Hvis du har planer for reiselivssatsing i eller ved vernede områder, bør du ta dette nettkurset. Det skal gjøre deg i stand til å utarbeide en egen forretningsplan for en reiselivssatsing. Kurset skal gi deg kunnskap og inspirasjon til å utvikle gode reiselivsprodukter som både bruker mulighetene som vernede områder gir og tar hensyn til de rammebetingelsene som gjelder.

Prising av reiselivsprodukter

Kalkulasjon og prissetting av reiselivsprodukter er grunnleggende og avgjørende for lønnsomhet og overlevelse for enhver reiselivsbedrift. Kurset gir kunnskap om hvordan du kan beregne priser på et opphold eller arrangementer, slik at du oppnår lønnsomhet og tjener penger på det du tilbyr. Nettkurset egner seg for eiere, drivere og andre med økonomiansvar ved små og mellomstore reiselivsbedrifter.

 

Kort informasjon om studiene for praksiskandidater

Reiselivsmedarbeider

Drift i reiselivsfaget

Drift i reiselivsfaget Kurset omfatter organisering av virksomheten, samarbeidspartnere og virksomhetens kjerneprodukter. Videre inngår daglige arbeidsoppgaver knyttet til økonomi, rutiner og gjeldende regelverk.

Salg og markedsføring i reiselivsfaget

Salg og markedsføring i reiselivsfaget omfatter salg, mersalg og gjensalg av produkter og tjenester og videreutvikling av disse. Videre dekker det skriftlig og muntlig kommunikasjon med kunder og samarbeidspartnere ved formidling, presentasjoner og utarbeidelse av markedsføringsmateriell og hjemmesider.

Service- og vertskapsrollen i reiselivsfaget

Service- og vertskapsrollen i reiselivsfaget handler om å ivareta kunden i et helhetlig reiselivsprodukt. Gjeste- og kundeorientering, produktkunnskap, etikk og samarbeid med andre reiselivsvirksomheter er sentrale deler av kurset. Tverrkulturell kommunikasjon inngår også. Videre dreier det seg om formidling av produkter og tjenester fra egen virksomhet og samarbeidende virksomheter.

Resepsjonist

Drift i resepsjonsfaget

Drift i resepsjonsfaget er ett av de tre nettkursene som dekker læreplanen RES3-01 for vg3 på NooA videregående skole. Det tar for seg daglige gjøremål i en resepsjon. Det handler om driftssystemer, sikkerhetsrutiner, internkontroll og bruk av digitale verktøy. Kurset omfatter også innhenting og analyse av nøkkeltallene i virksomheten.

Salg i resepsjonsfaget

Salg i resepsjonsfaget  omfatter kommunikasjon og samhandling med kunder, gjester og medarbeidere i resepsjonen. Det omfatter salg, mersalg og gjensalg. Videre inkluderer det utforming av salgsbrev, utarbeiding av kommunikasjonsmateriell, klagebehandling og presentasjon av serviceleveransen. Kurset fokuserer på samarbeid med de eksterne salgskanalene knyttet til virksomheten. Bruk av digitale reservasjons- og kundeoppfølgingssystemer i virksomheten hører også med til kurset.

Vertskapsrollen i resepsjonsfaget

Vertskapsrollen i resepsjonsfaget omfatter håndtering av gjester i resepsjoner og formidling av serviceleveranser i en virksomhet. Videre dreier det seg om kommunikasjon og adferd tilpasset arbeidssituasjonen. Vertskapsrollen omfatter formidling av produkter og tenester som inkluderer lokale og regionale attraksjoner, lokalt næringsliv og transporttilbud. Regelverk og rutinar for sikkerhet under oppholdet hører også med til kurset.

 

Ja takk! Send meg mer informasjon om Reiselivsskolen.

 

Lag din egen bruker for å logge deg på Campus NooA og motta nyheter om våre nettstudier:

Få din egen bruker på NooA